FAQ: Cine este “conducătorul” mișcării? În ce constă o mișcare fără lideri?

Mișcarea Zeitgeist, în timp ce păstrează structura purtătorilor de cuvânt către presă, a lectorilor și a coordonatorilor de filiale, nu acceptă o structură care constă într-o singură persoană sau un grup care stabilesc practicile și valorile care restul populației să le urmeze în mod necritic. De fapt, mișcarea în sine este opusă oricărui fel de organizare de acest tip, aceasta fiind în opoziție cu inițiativa educațională a mișcării, deoarece scopul acesteia este de a crea o comunitate egalitară cu un nivel înalt de cunoaștere, astfel ca fiecare persoană să poată să-și urmeze pașii, fără îndrumare din exterior de către desfășurările comunitare, care sunt într-un curs permanent de rulare.

Ca de exemplu, structura unei filiale este considerată a fi ”omogenă”, prin asta înțelegându-se că orice grup regional este de așteptat să oglindească nu doar celelalte filiale, dar mai degrabă toate filialele existente. Această ochire strânsă, dar tot odată independentă există de asemenea și printre membrii mișcării. În concepția mișcării, nu există nimic mai înălțător ca un grup de oameni care împărtășesc aceleași idei care le pot deduce logic, în tandem, într-o metodă simpatetică de a realiza acestea, dintr-o privire externă, la care nu se află nici o conducere sau căpetenie. Este de asemenea important de a observa, după cum s-a precizat mai sus, că persoanele care coordonează o anume filială nu sunt lideri a acelei filiale. Ei sunt doar puntea și inițiatorii din acel grup, nu dictează acțiunile luate, ci sunt voluntari care rezumă și iau atitudine în numele grupului.

Dacă dorim să trăim într-o lume fără abuz de putere, diviziune, despotism, penurie ș.a. publicul trebuie să atingă un nivel de educare (în legătură cu mediul din care facem parte) potrivit și mărirea cunoștințelor științifice, lucruri care lipsesc societății de astăzi. Mulți condamnă dictatorii violenți din trecut la adresa inițiativelor lor brutale, dar rareori este considerată ignoranța și maleabilitatea publicului și a armatelor, care au admis interesele corupte unei elite eronate în mod necugetat. O schimbare socială pozitivă nu va veni niciodată din partea unor lideri ”onești”. Aceasta poate doar veni cu ajutorul unei revoluții în masă a modului în care percepem lucrurile, și prin urmare schimbarea valorilor deținute de fiecare individ.

Comments are closed.