FAQ: Care este punctul de vedere al TZM asupra problemelor sociale actuale?

Mișcarea TZM e cu mult diferită față de majoritatea comunităților activiste sau mișcări sociale ori politice datorită perspectivei proprii asupra problemelor societale de pe glob obișnuite.

Pe scurt, sistemul social în sine este considerat, alături de conduita umană și efectele ei (corupție, poluție, războaie, risipă, exploatare), ca fiind cauza principală a tuturor problemelor fundamentale.

Studii psihologice și sociologice moderne au dovedit că activitatea umană este predispusă influențelor din anturaj, așadar comportamentul recompensat de către cultură, tinde să fie perpetuat. Ca exemplu, faptul că o companie poluează în mod deliberat doar ca să economisească bani este deseori considerat ca fiind de natură morală. Mulți condamnă conducerea acelei companii ca fiind corupți prin faptul că permit astfel de lucruri să se întâmple, greșeala este însă în prezumția respectivă. Într-un sistem care ne permite să economisim bani, deci să fim ”eficienți” din punct de vedere economic, prin a fi exploatatori, abuzivi sau indiferenți, de ce să nu ne așteptăm astfel de lucruri să se întâmple? Asta mai ales fiind într-un sistem bazat pe competiție, unde avantajul e întotdeauna urmat.

Cu alte cuvinte, corupția este susținută și prin urmare soluția nu constă în și mai multe legi pentru prevenirea acestui tip de conduită. Soluția ar fi crearea unui sistem social care nu susține sau răsplătește un astfel de comportament. Legile sunt doar petece care sunt opuse logicii interne ale sistemului din care face parte.

În timp ce TZM organizează acțiuni caritabile (distribuire de alimente) pentru a ușura stresul inerent sistemului social din prezent (care este considerat ca fiind cauza fundamentală a peste 1 miliard de persoane fără hrană, șomajul ridicat, epuizarea resurselor și a cantităților cumplite de poluare și deșeuri), nu consideră că aceste acțiuni ca fiind soluții la adresa simptomelor sistemului. Noi considerăm modificarea sistemului ca fiind soluția potrivită, prin urmare nevoia de a schimba valorile și conduita oamenilor.

Am putea să vorbim mult mai multe despre aceste subiecte, dar pentru asta vă rugăm să examinați materialele noastre unde veți găsi mai multe exemple despre cum sistemul social (în specific partea economică) ajunge să fie la rădăcina majorității problemelor noaste și determină lipsa sustenanței.

Comments are closed.