Miscarea Zeitgeist propune un sistem economic si social nou, nevand nici o legatura cu teorii conspirationiste

In lumina unor ‘aparitii’ negative in presa romaneasca (cum ar fi recentul articol online de pe Adevarul), se simte nevoia clarificarii vis-a-vis de ceea ce propune si ceea ce reprezinta Miscarea Zeitgeist.

Miscarea Zeitgeist a luat nastere in jurul anului 2008, ca urmare a schimbului de idei si coeziunii aparute intre persoane apartinand unei multitudini de nationalitati reunite sub egida The Zeitgeist Movement prin intermediul siteului global www.thezeitgeistmovement.com promovat in filmul lui Peter Joseph, Zeitgeist Addendum.

Atat din filme, cat si din materialele postate pe siteul Global, pe siteurile Chapterelor Oficiale si din intalnirile fata-in-fata avute (cel putin in Romania) se desprind urmatoarele idei:

Miscarea Zeitgeist propune un model economic nou, acela al unei “Economii Bazate pe Resurse”, in care fundamentul dezvoltarii este dat de disponibilitatea resurselor naturale transformate in bunuri si servicii si diseminate catre populatie intr-o maniera cat mai automatizata (si in acelasi timp sustenabila), eliminand in mare parte nevoia pentru munca umana. Principalele diferente intre sistemul propus si sistemul monetar existent tin de

  • (i) Abundenta bunurilor si serviciilor la nivel global si local, ele ajungand la momentul potrivit si la locul potrivit catre TOTI locuitorii planetei care au nevoie de ele, nu doar catre cei care ‘si le pot permite financiar.’
  • (ii) Absenta controlului centralizat asupra schimburilor economice si de putere intre locuitorii planetei, prin abolirea sistemului bazat pe moneda purtatoare de dobanda, emisa si controlata (e.g. prin Politica Monetara) de Banci Centrale.

Miscarea Zeitgeist propune si un sistem social nou, in care cunoasterea si intelegerea, provenite din aplicarea Metodei Stiintifice tuturor aspectelor realitatii si vietii, servesc la depasirea si eliminarea prejudecatilor, arbitrarului si autoritarianismului din interactiunile umane. In acest fel, se intrevede un model social in care Omul cauta sa se desavarseasca pe sine si, fiind eliberat de stresul si insecuritatea necesitatii de a lupta pentru satisfacerea nevoilor materiale, este liber sa fie creativ si inovativ si sa se raporteze la ceilalti din prisma Calitatii Umane intrinseci, gasindu-si satisfactia tuturor nevoilor psihologice de deficit si putand competitiona cu altii nu in temeiul fortei fizice (directe sau indirecte) ci pe baza ideilor, valorilor si capacitatii intelectuale si morale individuale.

In materialele Miscarii, inclusiv in filme, sunt aduse o serie de argumente vis-a-vis de fezabilitatea ambelor viziuni propuse.

De asemenea, concepte utilizate in cadrul Miscarii, cum ar fi Modelul celor 7 Lipsuri sau Tipurile de Libertate sunt bazate pe o analiza ce are la baza Metoda Stiintifica care prin insasi natura ei elimina posibilitatea ca teorii conspirationiste delirante sa fie luate in seama.

Totodata, conform unei decizii luate inca din 2009, Miscarea Zeitgeist Romania ‘se distanteaza de misticism, simbolism, conspirationism si alte forme de speculatii lipsite de temei’, si reafirma adpotarea principiilor Metodei Stiintifice.

In concluzie, desi exista grupuri care urmaresc asocierea Zeitgeist cu teorii conspirationiste si alte elemente nereprezentative (asa cum este dovedit de articolul din Adevarul si de existenta altor site-uri, complet nelegate de Miscare, ce au cuvantul Zeitgeist in URL, si care promoveaza astfel de speculatii nefondate), suntem increzatori ca cei interesati de Miscare vor cauta se se informeze in prealabil si, ajungand la propria opinie, prin consultarea materialelor oficiale existente pe acest site (singurul site oficial, fiind linkat de pe www.thezeitgeistmovement.com) si pe cel global, vor respinge ca nefondate aceste tentative de denigrare a Miscarii.

Comments are closed.