Raspuns la miscarile de protest din Romania si invitatie la dezbatere

Echipa Miscarii Zeitgeist Romania recunoaste si saluta initiativa civica spontana a populatiei Romaniei de a protesta impotriva unora dintre actorii sistemului socio-economic actual. Manifestatiile ce au loc de cateva zile in Bucuresti si alte mari orase din tara sunt (cel putin pana acum), dupa informatiile si in aprecierea noastra, O ACTIUNE SPONTANA, POPULARA, NEORGANIZATA, INDEPENDENTA DE ORICE FORMATIUNE POLITICA. Acest caracter emergent si popular al actiunilor de protest transmite un mesaj important: O parte importanta a populatiei realizeaza sau a inceput sa realizeze esenta problemelor societatii actuale, renuntand sa mai cada prada tacticilor divizionare in care partide ce reprezinta acelasi sistem joaca o falsa alternanta la putere.

In acest context, Echipa Miscarii Zeitgeist Romania nu va lua pozitie impotriva membrilor si simpatizantilor care aleg sa isi exprime opinia in mod public, intr-o maniera democratica si complet pasnica – respingand orice forma de violenta -, chiar si in conditiile in care ea se limiteaza la condamnarea unor actori mai putin insemnati ai sistemului actual, in speranta ca acesta reprezinta doar un pas spre o constinentizare mai buna a adevaratelor probleme si solutii. In momentul constinentizarii nevoii de schimbare, poate unul din cele mai usoare lucruri, oricat de greu putea sa para inainte, este acela de a inlatura de la putere omul sau echipa din varf. Important este CE SE PUNE IN LOC, CE SCHIMBARI SISTEMICE SI SCHEMATICE au loc in mod concret. De aceea, cel mai usor mod de a infrange schimbarea este nu de a apara conducatorii actuali, ci de a deturna – a “fura” – schimbarea fie mentinand vechea ordine cu alte fete, fie introducand alta ordine care este tot distanta de vointa populara.

Asadar, invitam toate persoanele care doresc sa participe la evenimentele care au loc in aceste momente sa aiba in vedere urmatoarele:
– Infiltratori, diversionisti, agitatori vor exista in orice manifestatie sau organizatie complet “deschisa”. Ei deservesc interese contrare schimbarii prin diluarea sau chiar deturnarea mesajului public, acte de sabotaj, si uneori actiuni violente sub “steag-fals” menite sa fie atribuite adevaratilor promotori ai schimbarii. Propria noastra Miscare s-a confruntat si se confrunta cu aceasta problema a infiltratorilor. Aveti grija cu cine va asociati si pe cine “sustineti”, ramanand deschisi la cei care au, in mod sincer, aceleasi idealuri cu voi.
– Ideile, Programele si Viziunea post-schimbare sunt cele mai puternice elemente pro-schimbare. Promovati o viziune fermecatoare, fezabila, focalizata, flexibila si in acelasi timp usor de transmis si va asigurati ca demersul vostru nu este in van.
– Violenta delegitimizea partea care face uz de ea, fie ca este vorba de putere sau de protestatari. Respingeti cu vehementa orice forma de violenta, chiar daca sunteti provocati. Distantati-va de grupurile violente si marginalizati-le! Cuvantul este mai puternic decat sabia!
– Asigurati-va spatele: Spuneti familiei si prietenilor apropiati unde mergeti si cand pot lua legatura cu voi. Nu va bazati doar pe cunostinte distante sau straini. E o usurare sa stii ca in cazul in care nu mai apari, exista persoane care vor stii unde sa puna intrebari.

Dorim totodata sa invitam membrii si simpatizantii filozofiei TZM la o serie de discutii si dezbateri online si live cu scopul final de a formula un set de propuneri concrete pentru masurile ce trebuie luate post-schimbare, pe termen scurt, mediu si lung. Procesul am dori sa scoata in evidenta idei valoroase (non-triviale, care demonstreaza reflexie si informare) din toate etapele formularii unui program: Audit (care e starea actuala, ce e rau si de ce), Viziune (cum sa arate societatea peste 5 ani) si Implementare (ce masuri sa fie luate in fiecare moment al acestui interval). Acest proces am dori sa culmineze cu prezentarea rezultatelor in Martie 2012, in cadrul ZDay 2012.

Mediul de discutii si colaborare principal va fi, cel mai probabil, un grup pe una din retelele de socializare, pana la definitivarea platformei de colaborare a Miscarii. Mai multe detalii zilele urmatoare… Intre timp, puteti sa va organizati ideile si sa pregatiti materiale text care sa va reprezinte (de la simple idei de 5-10 randuri la articole ca acesta, la eseuri s.a.m.d.), linkuri la articole sau filmulete pe care doriti sa le impartasiti si le gasiti relevante, etc..

Mult succes tuturor si ne auzim in curand. Nu uitati nici de pagina de Facebook:
http://www.facebook.com/miscarea.z.romania.

Puteti sa ne trimiteti mesaje si acolo.

Comments are closed.