RASPUNS LA OCUPATI WALL STREET!

Pe data de 17 septembrie 2011, o expresie de oprobriu a oamenilor de rand a fost lansată în inima centrului financiar mondial în Manhattan, New York, cunoscut în toată lumea ca instituția de pe “Wall Street ”. Până în ziua de 26 septembrie au avut loc mai mult de 80 de arestări și multe incidente înregistrate de ceea ce pare a fi violență și abuz din partea poliției și forțelor de ordine. Și totuși, protestanții rămân vigilenți în ceea ce poate fi considerat un eveniment de reper care va continua să rezoneze în viitor.

Mișcarea Zeitgeist globala dorește să-și exprime în mod public suportul pentru această manifestație.

Pe măsură ce lumea devine conștientă de eșuarea sistemului financiar, de tulburările sociale în ascensiune fără deosebire de naționalitate, religie sau apartenență politică, o nouă perspectivă unificatoare se manifestă treptat, care depășește cadrul pe care mulți dintre noi îl consideră ca modul normal de viață.

Odată cu reducerea treptată a forței de muncă globale datorată înlocuirii muncii umane cu robotizarea pentru beneficiul corporațiilor, reducând în mod simultan puterea de cumpărare și deci sufocarea așa-numitei “creșteri economice”; odată cu continua expansiune a crizei de creanță născută din sistemul de împrumut bazat pe rezerva fracțională și din realitatea simplă a faptului că banii sunt creați din datorie și vânduți ca un produs cu dobândă – dobândă care necesită ca alte datorii să fie făcute pentru a fi plătită; odată cu creșterea programelor militare în practic toate marile puteri, devenite necesare deoarece criza financiară, cuplată cu o previzibilă criză de energie bazată pe hidrocarburi începe să sugereze un conflict global nemaivăzut în trecut; la toate acestea se adăugă psihologia de piață a Consumului care Crește la Infinit, care continuă să influențeze și să denatureze sistemul nostru de valori și ceea ce înseamnă să trăim în armonie cu o planetă finită…
…ar fi timpul să începem să vedem că problemele sociale curente nu sunt specifice unei anumite politici, administrații, și nici chiar așa-numitei “lăcomii corporative”. Problema reală curentă este de fapt sistemică, parte din fundamentul sistemului nostru economic și din psihologia pe care o încurajează și o răsplătește.

Iluzia istorică ce continuă până în ziua de azi este că un individ sau un grup este “de vină”. În loc să ne îndreptăm atenția către faptul că 400 de oameni în SUA au mai multă avere decât 150 de milioane, sau faptul că 1% din populația lumii are mai multă avere decât 40%, este mai bine să ne întrebăm cum sunt cu putință aceste lucruri și, într-un mod mai critic, cum ne-am putea aștepta la altceva? Gândiți-vă.

În definitiv, avem o “piață liberă”, nu-i așa? Contrar ipotezelor deșarte de eficiență ale economiștilor de piață, piața liberă înseamnă pur și simplu că fiecare poate să facă ce vrea și să maximizeze orice în limitele impuse de legislație; legislație care, să nu ne amăgim, este de asemenea de vânzare; la fel ca și politicienii, instituțiile de reglementare și oricare altă entitate socială vreți să considerați.

În afară de maximizarea câștigului monetar, nimic nu e sacru, și de fiecare dată când cineva pune în evidență consecințele negative sociale sau de mediu ale acestui sistem, epitete peiorative sunt folosite pentru a înăbuși astfel de preocupări și pentru a înfricoșa alți detractori – numindu-i “socialiști” sau in alte moduri.

Mai mult decât atât, când oamenii care protestează astăzi în toată lumea continuă să condamne influența banilor în aspectele sociale, ca de exemplu realitatea legală a fenomenului de Corporate Lobby, folosind termeni ca “corporatism”, “capitalism de prietenie” sau chiar “fascism”, se pare că ei nu înțeleg ceea ce sistemul este de fapt și ceea ce a fost dintotdeauna.

Modelul economic de piață liberă este o organizație anarhică, dezorganizată și neștiințifică, bazată pe premiza că orice persoană sau grup cu destui bani, și deci putere, va acționa în mod “responsabil” în societate și în mediul înconjurător. Problema este că însăși definiția de “responsabilitate” financiară înseamnă de fapt a acționa în societate și în mediu într-un mod exploatator, manipulativ și neglijent, pentru că motorul principal al acestui sistem este Ineficiența. Cu cât sunt mai multe probleme în societate în general, cu atât mai multe servicii sunt create și cu atât mai bogați devin cei 1%. Există o decuplare pragmatică de ceea ce de fapt susține viața, și nici o schimbare a configurației esențiale a stimulentului monetar nu va schimba acest fapt.

La un alt nivel, acest sistem, ca evoluție istorică, este de fapt bazat pe un pretext – hegemonic din punct de vedere cultural. Odată ce avantajul economic este obținut, este de așteptat că va fi menținut. De aceea totul în acest sistem favorizează pe cei bogați, prin structura generală și logica inerentă. Oamenii se plâng de faptul că administratorii de la vârf ai Fondului Hedge câștigă peste 300 de milioane de dolari pe an, dar adesea nu au nici o obiecție cu privire la sistemul de dobândă care îi răsplătește pe cei cu depozite mari, și în realitate îi taxează pe cei care trebuie să folosească împrumuturi. Omul de rând poate cumpăra o casă cu un împrumut, și va plăti dobândă înmiit în fiecare an, dar o persoană cu avere poate să facă o investiție și să cîștige venit în dobândă pentru simplul fapt că are bani disponibili.

Separarea și perpetuarea claselor sociale și creșterea decalajului de avere nu sunt produse secundare. Sunt inevitabile. În piața liberă, cineva este de fapt “liber” să ia libertatea altora prin simpla presiune generată de jocul economic. Măsura libertății este portofelul. Termenul de “rasism instituțional” a fost introdus de activistul pentru drepturi civile Stokely Carmichael în anii 60 și se referă la faptul că adesea reguli și structuri neobservate în cadrul sistemului social au subminat prosperitatea și egalitatea negrilor americani. Ceea ce avem astăzi este doar o variațiune: “clasism instituțional”.

Chiar și Wall Street, care este suprema manifestare a preocupării cu bani ca produs, fără a crea nimic și fără a aduce nici un fel de contribuție socială, este în mod natural o entitate inacceptabilă și nu ar trebui să existe, și în mod sigur nu ar trebui să aibe efectul major pe care îl are astăzi asupra economiei globale, indiferent de deficiențele menționate.

Și totuși, acestea fiind zise, trebuie din nou subliniat faptul că Wall Street și sistemul bancar nu sunt la originea problemelor noastre. Acestea sunt numai simptomele unui sistem economic care va continua să eșueze datorită gravității ipotezelor învechite și false despre comportamentul uman și relațiile cu mediul.
Și astfel întrebarea devine, cu ce îl înlocuim?

Introducere:

Mișcarea Zeitgeist este un grup de susținere activistă la nivel global, care lucrează pentru o lume unitară, sustenabilă, în beneficiul comun al speciei, înainte de a fi prea târziu. Este o mișcare socială nu una politică, cu peste 1100 de regionale în aproape toate țările.
Noțiuni divizionare cum ar fi: națiunile, guvernele, rasele, partidele politice, religiile, apartenențele sau clasele, sunt direcții inoperaționale în viziunea Mișcării. Mai degrabă, recunoaștem lumea ca un sistem unitar, iar specia umană ca un singur organism, împărtășind același habitat. Intenția noastră supremă se poate rezuma ca: ”aplicarea metodei științifice la problematica socială”

Pentru a afla mai multe despre preocupările noastre, vă rugăm să vizitați site-ul: www.thezeitgeistmovement.com.

Comments are closed.